Sokeritonta elämää

Olen pitkään suunnitellut sokerin (ja valkoisten jauhojen) radikaalia vähentämistä ruokavaliostani. Olen varsinainen sokerihiiri ja herkkusuu, ja kun pääsen sokerin makuun, siitä on vaikea irrottautua. Olen makean suhteen kuin alkoholisti: karkkipussi ei jää kohdallani koskaan vajaaksi, vaan ahmin sen loppuun kerralla. Viikonlopun herkuttelun jälkeen heikottaa ja kädet tärisevät jo aamupäivästä ja tuntuu että on pakko syödä jotain huonon olon helpottamiseksi. Olen siis sokerikrapulassa, joka menee ohi vain sillä että syön lisää herkkuja. Elimistöni vaatii lisää sokeria ja kierre on valmis.

Halusin eroon tästä kierteestä ja epämukavasta olotilasta, mutta herkkusuuna ja nautiskelijana en halua luopua kaikesta hyvästä. Ajattelin keskittyä ensin sokerin vähentämiseen ja kun olen siitä selvinnyt, niin ehkä pyrin myöhemmin vähentämään myös valkoisten jauhojen käyttöä ruokavaliossani. Sokeriton ja jauhoton ruokavaliohan tulee jonkin verran kalliimmaksi, siksi tavoitteenani on pitää ruokavalio kutakuinkin järkevänä raaka-aineiden suhteen. En halua myöskään eettisitä syistä käyttää ruokavaliossani eksoottisia kaukaa tuotuja aineksia, vaan haluan käyttää mahdollisimman paljon Suomessa tai vähintäänkin Euroopassa tuotettuja ruokia.

Tutustuin muutamaan kirjaan, jotka käsittelevät sokeritonta ruokavaliota. Australialainen Sarah Wilson on kirjoittanut useammankin kirjan aiheesta. Hänen käsityksensä sokerittomasta elämästä on kuitenkin erikoinen, sillä ohjeissa käytetään sokerin sijasta riisisiirappia, glukoosisiirappia ja steviaa. Stevia on periaatteessa ok, mutta itse en halua korvata sokeria makeutusaineilla. Lisäksi hänen ohjeensa rasvojen käytöstä ovat hieman erit kuin suomalaiset suositukset, hän suosii mm. kookosöljyä ja voita, eikä suosittele rapsi- tai auringonkukkaöljyn käyttöä. Kirjasta löytyi muutama kiva herkku- ja ruokaohje, mutta monet ohjeet ohitin jo erikoisten raaka-aineiden takia. Suomen ja Australian tarjonta lienee aika erilaista.

Englantilainen malli Ella Woodward on kerännyt kirjaan ”Deliciously Ella” gluteiinittomia, maidottomia ja valkoista sokeria sisältämättömiä ruokaohjeita. Lisäksi ohjeet ovat vegaanisia. Hän on muokannut ruokavaliotaan harvinaiseen sairauteen (postruaalinen takykardiasyndrooma) sairastuttuaan ja voi nykyään erinomaisesti.

Kirjan herkkuosiosta löytyi muutama kiva resepti, mutta monessa herkussa käytettiin makeutukseen hunajaa, vaahterasiirappia tai kookospalmusokeria. Ei siis ihan sellaisia ohjeita mitä etsin (kirjoittajahan välttelee nimenomaa valkoista sokeria, itse etsin ohjeita ilman lisättyä sokeria). Ruokien raaka-aineet olivat kuitenkin järkevämpiä kuin australialaisissa kirjoissa ja laitoinpa muutaman ohjeen itselle muistiin myöhempää kokeilua varten.

Ehdottomasti paras ja osuvin kirja tarpeisiini oli ruotsalaisen Ulrika Hofferin kirja ”Parempia herkkuja ilman sokeria gluteenia ja maitoa”. Siitä löysin täysin sokerittomia herkkuohjeita, joiden raaka-aineet olivat suht. järkeviä. Useissa ohjeissa toistuivat samat ainesosat, joista taatelit ja kookosöljy olivat ehkä suosituimmat. Muutamaa ohjetta kokeiltuani huomasin, että taateli tosiaankin on makeutensa ja tahmaisuutensa takia hyvä karkinkorvike. Tästä kirjasta tallentui muistiin monta hyvää ohjetta.

Parin viikon lähes sokerittoman elämän jälkeen koin oloni paljon pirteämmäksi ja nukuin yöni tosi hyvin. Makeanhimo väheni jo ensimmäisellä viikolla ja kahden viikon jälkeen ei tehnyt mieli makeaa juuri ollenkaan. Viikonloppuisin halusin kuitenkin vanhasta tottumuksesta hemmotella itseäni ja tein mm. kookospalloja ja mantelipiparpaloja Hofferin kirjan ohjeilla.

Sokerittomuuden (tai minkään muunkaan) suhteen en aio olla mitenkään ehdoton, tänäänkin meillä leivottiin ihan normi korvapuusteja isänpäivän kunniaksi. Herkuista pitää voida nauttia, mutta parhaimmalta ne maistuvat kun ei hotki niitä joka päivä 🙂

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ruoka, Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s